1DayFly: 01-2019

Integratie mislukt: 1DayFly 01-2019

1. Onze Analyse

CASE DRIVERS VOOR MISLUKKING  

 

 

ONZE OBSERVATIES

GEEN FOCUS OP: ONDERSCHATTING
VISIE WAARDE

CREATIE

WAARDE

BEHOUD

CULTUUR TIJD COMPLEXITEIT
1DayFly  
1DayFly was in 2006 een van de eerste kortingenwebsites in Nederland, en groeide de daaropvolgende jaren snel door overnames van branchegenoten. Dagelijks verstuurde het bedrijf 350.000 e mail berichten met een aantal aanbiedingen, die slechts één dag geldig waren. Eind vorige week moest het bedrijf echter uitstel van betaling aanvragen. Het is de vraag of de klanten die daar recht op hebben, hun geld terug krijgen. Gisterenmiddag is de surseance van 1DayFly omgezet in faillissement, bevestigt curator Vermeeren tegenover RTL Z. Wat de precieze oorzaken van het bankroet zijn, weet hij nog niet. “Het lijkt erop dat een mislukte overname een rol speelt. Een van de overgenomen bedrijven presteerde veel minder dan verwacht, en dat had ook financiële consequenties. Maar nader onderzoek moet nog volgen.” X X Ook al moet het onderzoek nog plaatsvinden, het is al wel duidelijk dat de aanpak voor waardebehoud voor de rest van de organisatie niet gelukt is. En te lang wachten (tijd) met ingrijpen. Is de acquisitie te lang met rust gelaten? Of waren er geen goede of toekomstgerichte (financiële) rapportages beschikbaar?

2. De Casus: 1DayFly is failliet na een mislukte overname.

1DayFly was in 2006 een van de eerste kortingenwebsites in Nederland, en groeide de daaropvolgende jaren snel door overnames van branchegenoten. Dagelijks verstuurde het bedrijf 350.000 e mail berichten met enkele aanbiedingen, die alleen maar één dag geldig waren. Eind vorige week moest het bedrijf echter uitstel van betaling aanvragen, kon zij niet meer aan haar verplichtingen voldoen en was het einde verhaal. Het is de vraag of de klanten die daar recht op hebben, hun geld terug krijgen.

Mislukte overname is de oorzaak.

Gisterenmiddag is de surseance van betaling van 1DayFly omgezet in faillissement, bevestigt curator Vermeeren tegenover RTL Z. Wat de precieze oorzaken van het bankroet zijn, weet hij nog niet. “Het lijkt erop dat een mislukte overname een rol speelt. Een van de overgenomen bedrijven presteerde veel minder dan verwacht, en dat had ook financiële consequenties. Maar nader onderzoek moet nog volgen.”

Eerst moet Vermeeren zich richten op een mogelijke doorstart van 1DayFly. Die acht hij waarschijnlijk. “Er hebben zich vijftien partijen bij ons aangediend, die wel waren geïnteresseerd in een mogelijke overname. Dat zitten concurrerende kortingensites en leveranciers bij, maar ook grote partijen als bijvoorbeeld uitgevers.”

Zes bieders voor 1DayFly.

De termijn waarop geïnteresseerden hun daadwerkelijke bieding op 1DayFly kunnen inleveren, loopt vandaag af. “Inmiddels zijn al zes biedingen binnen, maar dat aantal loopt waarschijnlijk nog op.”

Dat betekent niet dat Vermeeren morgen al een keuze kan maken, benadrukt hij. “De kopers van 1DayFly willen nog antwoord op vragen, contracten inzien en personeel spreken. En wij moeten nog kiezen welke kandidaten het meest serieus zijn, en er voor kunnen zorgen dat het bedrijf dit keer wel een succes wordt.” De curator hoopt eind deze week meer duidelijkheid te kunnen geven over de doorstart van 1DayFly.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit

Privacy Statement
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.