Blog

Evert: Wat zijn mijn overeenkomsten tussen vaderschap en het integratieproces?

Intensief proces.
Waarden creatie.

Leestijd: 3 minuten

Op verzoek van ons mediabureau mijn persoonlijk verhaal over vaderdag en bedrijfsintegratie. Terwijl ik aan het schrijven was, realiseerde ik mij  dat er veel vaders zijn die door omstandigheden hun kinderen niet of nauwelijks zien. Ik hoop voor deze vaders dat het tij gaat keren en zij ook het plezier van contact met hun kinderen mogen ervaren.

Vaderschap en acquisitie – voorbereidend werk

Vaderschap. Het begon allemaal zo ongeveer 40 jaar terug. Tijdens de door mijn ouders gefinancierde danslessen kwam ik een meisje tegen die ik op een gegeven moment leuk begon te vinden. We hadden een aantal dates samen en er ontstond een click, waarna we meer samen gingen ondernemen. In MenA termen zit je dan in de acquisitiefase en breng je de longlist naar de shortlist van overnamekandidaten.

De signing en de preparatie voor day 1

Als het samenwonen ook prettig verloopt (de NDA fase), blijkt dat er meer dan sprake is van een match. De verlovingstijd breekt aan. In MenA termen de LOI en de signing. Tijdens de verlovingstijd worden de voorbereidingen getroffen voor het huwelijk en worden in de MenA scene de condities voor de Letter of Intent (LOI), ingevuld. Wat wil je? Wat vind je belangrijk? Wat zijn de afspraken? Eigenlijk de executive alignment met de guiding principles, die over een aantal belangrijke integratiethema’s opgesteld worden? Dan de voorbereiding, de laatste loodjes. Gaat het huwelijksfeest een succes worden, is alles geregeld? Vergelijkbaar met de laatste details van een koopovereenkomst, de SPA. Kunnen we overeenkomst bereiken over de formulering van de belangrijkste details en zijn we niets en niemand vergeten? Beide trajecten leveren uiteraard enige stress op.

De closing

De huwelijksceremonie met de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand is een belangrijk en noodzakelijk afrondende element. Zakelijk wikkel je de aandelentransactie af bij een notaris, activa/passiva transacties gaan meestal anders. In alle gevallen zijn de handtekeningen nodig. De jacht is afgerond, de buit is binnen. Het echte werk begint nu pas.

Voorbereiding is alles

Voor dit proces tot aan het huwelijk geldt dat een goede voorbereiding essentieel is. Ken je elkaar goed genoeg? Zijn de belangrijkste uitgangspunten van samenleven gedeeld? Hoe reageer je (op elkaar) als het even tegenzit? Wat zijn daarbij de risico’s? Allemaal zaken die ook voor een acquisitie en de bijbehorende integratie gelden. Er zijn veel gesprekken met de kandidaat nodig, in combinatie met een uitgebreide DD over de gehele breedte, dus inclusief integratie DD, om een goed beeld te krijgen van de onderneming en de aan de transactie gekoppelde risico’s.  

De 120 dagen periode

Na de closing van de deal en het huwelijk  gaat het echt beginnen. Zakelijk wordt er een plan gemaakt om beide organisaties samen te voegen en daar de voordelen van te plukken. Privé werkt het net even anders. Daar popt op een gegeven moment de vraag op? Gaan we het gezin uitbreiden? Nemen we kinderen? Een kortstondige fysieke integratie tussen twee mensen is daar meestal voor nodig. Zakelijk zal een beslissing over de manier van groeien minder emoties kennen, maar zal zelden emotieloos zijn.

De integratiefase

De geboorte van beide zoons Matthijs en Bastiaan, nu 32 en 29, was voor mij en mijn echtgenote Katharina een bijzonder waardevol moment. De “integratie” had in 2 fasen resultaat opgeleverd. Zoiets kleins, dat het ons gegeven was. Met de komst van beide spruiten, was de familie compleet en kwam bij mij het besef van de extra verantwoordelijkheid en de wetenschap dat de wereld, als je kinderen hebt, er toch anders uitzien. Minder slaap, een fors andere dagbesteding en vooral de zorg voor elkaar. Zorg en verantwoordelijkheid integreren in je persoonlijke waarden – en gedragspatroon dat op een andere manier ook van toepassing is bij een geacquireerde onderneming. De zorg voor een duurzame  waardeontwikkeling en de hiervoor verantwoordelijke medewerkersgroepen zijn tegenwoordig essentieel voor een management team. Goede medewerkers zijn schaars en die waardevolle medewerkers moet je koesteren. Ook hiermee is een parallel te vinden. Het ontwikkelen en het doorgeven van de waardepatronen speelde natuurlijk ook tijdens de opvoeding onze kinderen.

Wij, als ouders hoopten, dat de beide jongens, ondanks af en toe stevig gedoe,  goed opdroogden, een prima levenspartner tegenkwamen en hun plaats in de maatschappij  konden vinden. Wat in ons geval prima gelukt is. De beide vriendinnen, Sterre en Floor, zijn naadloos geïntegreerd in onze familiesetting en iedereen heeft het zakelijk ook prima naar zijn of haar zin.  

Buy en build

Hoe zit het dan met eventuele kleinkinderen, nieuwe loten aan mijn familiestamboom? Wat mij betreft kan dat nog wel een paar jaar wachten. Ik denk wel dat er veel wordt geoefend. Dus dat gaat wel goed komen. 

Integratie audit- beoordeling achteraf

Het is goed om iedereen regelmatig te zien. Vandaag waarschijnlijk ook. Er wordt een verjaardag gevierd, het is vaderdag en formule 1 Canada staat op het programma. Bij binnenkomst word ik waarschijnlijk begroet met “Gefeliciteerd ouwe”. Gevolgd door een beuk op mijn schouder. En dat al bijna 15 jaar lang, ieder jaar wat harder… Goed gevoel! Fijne  Vaderdag gewenst.

Bespreken hoe we uw groeistrategie laten werken?

Wat uw branche ook is, het is essentieel om te begrijpen hoe u van het nu naar het volgende kunt gaan om de zakelijke uitdagingen van vandaag om te zetten in het succes van morgen.