Blog

Curaeos: 08-2020

Falende integratie inspanningen

Leestijd: 2 minuten

OVERNAME TANDARTSKETEN CURAEOS LOOPT UIT OP FIASCO VAN HALF MILJARD

De overname van Curaeos, een keten van tandartspraktijken uit Oosterhout, is tot dusver een financieel debacle voor eigenaar EQT en pensioenbelegger PGGM, dat een minderheidsbelang bezit. Meer dan een half miljard aan waarde is in de afgelopen twee jaar in rook opgegaan. Dat blijkt uit jaarverslagen en gesprekken met betrokkenen. Curaeos is een Europese keten van 190 tandartspraktijken met meer dan een miljoen klanten. In Nederland is Curaeos marktleider, met onder andere de merken DentConnect en Samenwerkende Tandartsen.

Een zwakke financiële positie dwong Curaeos de afgelopen maanden zijn financiers om schuldverlichting te vragen. De gesprekken leidden recent tot een deal. De schuldeisers schelden van de €420 mln. aan leningen bijna €150 mln. kwijt. In ruil daarvoor krijgt een deel van hen een minderheidsbelang in de onderneming. De huidige aandeelhouders storten €50 miljoen. bij. Zij behouden daarmee de controle over het bedrijf.

Hogere kosten, lagere omzet

Volgens ingewijden heeft EQT eind 2017 te veel betaald voor Curaeos. In die tijd draaide de economie op volle toeren. Er kwamen daardoor veel kopers af op Curaeos. De grote Zweedse investeerder nam de tandartsketen over van de Nederlandse investeerder Bencis voor meer dan €750 mln.

Kort na de acquisitie bleken de resultaten van Curaeos ‘veel minder goed dan voorgesteld’, aldus een bron rond het bedrijf. Het integreren van nieuwe praktijken bleek duurder dan voorspeld. Verwachte kostenbesparingen vielen tegen en bij sommige aangekochte praktijken daalde de omzet.

Ingrijpen baatte niet

Aanvankelijk zette Curaeos onder EQT nog vol in op expansie door praktijken over te nemen in Nederland, Duitsland, België, Denemarken en Italië. Maar in de loop van 2018 verdween de internationale groeistrategie — de reden voor de overname — in de ijskast. Om de problemen het hoofd te bieden stortte EQT eind 2018 €30 mln. bij en verving het de financieel directeur. In de loop van 2019 moest ook de ceo plaatsmaken voor een opvolger van buiten. Begin dit jaar kwam daar de coronacrisis overheen. Doordat contactberoepen ruim twee maanden verboden waren, zaten de dure tandartsen van Curaeos noodgedwongen thuis. Dat maakte de financiële positie onhoudbaar. 

De eigenaren hebben, los van de nieuwe kapitaalinjectie, €520 mln. aan eigen geld in de onderneming gestopt. Dat bedrag is door de malaise grotendeels afgeboekt. De komende jaren gaan zij proberen een zo groot mogelijk deel van dit papieren verlies goed te maken.

Kralen rijgen

Curaeos en zijn aandeelhouders geloven nog steeds in de internationale groeistrategie. Als de herstructurering is afgerond zou het bedrijf het kralen rijgen weer willen oppakken. ‘De markt voor tandzorg is zeer geatomiseerd. Het is een markt die baat heeft bij professionalisering’, zegt ceo Chris Cools, die verder niets kwijt wil over de financiële problemen. ‘Als dit achter de rug is, zijn we klaar voor gezonde groei.’

De filosofie achter Curaeos berust op enkele grote trends in de tandartsenwereld. Zo zou een groeiend aantal tandartsen liever in loondienst werken dan een eigen praktijk te bestieren. Een andere trend is dat er vaker grote investeringen nodig zijn in technologie, zoals 3D-printers voor het maken van implantaten. Ketens kunnen deze lasten beter dragen dan een kleine praktijk.

Sectorspecialist Nancy Jonkman-Koenis van ABN Amro voorziet dat de consolidatie in de tandartsenbranche de komende jaren doorzet. ‘De ketens schieten als paddenstoelen uit de grond.’ Gevolg daarvan is volgens haar wel dat de bestaande ketens allemaal jagen op dezelfde middelgrote praktijken. Samen met een structureel tekort aan tandartsen zorgt dat voor hoge prijzen.

EQT en PGGM waren niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: FD en bekijk het originele artikel.

Bespreken hoe we uw groeistrategie laten werken?

Wat uw branche ook is, het is essentieel om te begrijpen hoe u van het nu naar het volgende kunt gaan om de zakelijke uitdagingen van vandaag om te zetten in het succes van morgen.