Cultuurverschillen- 3 belangrijke aandachtspunten
Door bij voorkeur al vroeg in het acquisitieproces, vanaf de Integratie Due Diligence, en na de closing van de deal daadwerkelijk aandacht te geven aan onderstaande 3 punten wordt voorkomen dat cultuurverschillen een vertragend of zelfs vastlopend effect gaan hebben op de integratie.
- Kennis maken en luisteren – het klinkt eenvoudig maar er is vaak onvoldoende aandacht voor deze stap. De mogelijkheid bieden om medewerkers van beide partijen elkaar te leren kennen levert veel begrip op voor elkaar, zorgt ervoor dat we elkaar makkelijker opzoeken en neemt de meeste aannames die we over elkaar (en elkaars bedrijf) hebben meteen weg. Vaak komen we erachter dat we meer overeenkomsten hebben dan gedacht.
- Ontwerpen van de samenwerking – Hoe willen we met elkaar omgaan? Wat is de sfeer die we graag willen binnen de samenwerking? Hoe willen we met elkaar omgaan als het moeilijk wordt? Welk commitment geven we aan elkaar af? Door op deze vragen al vroegtijdig en gezamenlijk een antwoord te vinden groeit de eenheid van de nieuwe organisatie. Het zijn de startafspraken waaraan we elkaar kunnen houden tijdens het werk wat moet worden gedaan.
- Elkaars cultuur leren kennen en erkennen – Door elkaars belangrijkste cultuurelementen te leren kennen en ook te erkennen ontstaat begrip voor de andere partij. Door ook nog eens elkaars cultuur “te ervaren” zal worden ingezien dat er ook veel goede elementen te vinden zijn in de andere cultuur. Door als laatste beide culturen eens bij elkaar te zetten en te bekijken wat er samen mogelijk is ontstaat de voor de integratie beste mix van cultuurelementen waar iedereen zich aan wil binden.
Een gezonde start van de nieuwe cultuur en een basis om verder op te bouwen. De integratie start dan op basis van “dit willen wij voor ons” in plaats van “dit moet met ons”.