Napco Beds: 09-2018

Bedrijfsintegratie mislukt: Napco Beds

1. Onze analyse: NAPCO Beds

 

CASE DRIVERS VOOR MISLUKKING  

 

ONZE

OBSERVATIES 

GEEN FOCUS OP: ONDERSCHATTING
 

VISIE

  WAARDE

  CREATIE

  WAARDE

  BEHOUD

   

CULTUUR

 

TIJD

COM-

PLEXITEIT

NAPCO-NORMA: misrekening  
De beddenmaker, vorig jaar goed voor een omzet van €22 mln, kwam in moeilijkheden na de overname van Norma in 2015 uit faillissement. Napco zag aanvankelijk brood in het oudste beddenmerk van Nederland en betaalde de curator daarvoor €1,6 mln.

Dit bleek een misrekening. ‘We hebben de problemen bij Norma onderschat’, zegt Dennis Cornelissen, directeur en enig aandeelhouder van Napco desgevraagd.

      X                 X        X        X Horrorscenario: doe je een overname van een slechtlopend bedrijf, ga je allebei ten onder. Als je zoiets doet, zet een duidelijke visie neer en handel daarnaar om waardecreatie te doen.

Je hebt geen tijd om zaken op zijn beloop te laten, handel snel.

Onderschat de complexiteit van dit alles niet – zeker als je nog nooit een herstructurering gedaan hebt – alles moet tegelijk!

 

2. De Casus

Napco Beds in Bemmel failliet

BEMMEL – Het bedrijf Napco Beds uit Bemmel, met 27 werknemers, is failliet verklaard. Daarmee is ook Norma Beds omgevallen, een matrassenmerk dat al bestaat sinds 1884. Norma viel drie jaar geleden ook al om, maar werd toen overgekomen door het bedrijf uit de Betuwe. Directeur-eigenaar Dennis Cornelissen van het bedrijf zegt in het Financieele Dagblad dat hij de problemen van toen bij Norma heeft onderschat. Curator Coen Houtman van Daan Advocaten in Arnhem kan niets zeggen over de oorzaak van het faillissement.

Doorstart

,,Daar heb ik me nog niet in verdiept”, zegt Houtman. Hij is vooral bezig met het onderzoek naar een mogelijke doorstart van het bedrijf, dat bedden en matrassen liet produceren in Venray en Bosnië. De curator ziet kansen. ,,Er is belangstelling voor”, zegt hij.

Napco werkte al een jaar samen met Norma toen het merk (destijds gevestigd in Boxmeer) in 2015 in de problemen kwam. Onder Bemmelse vleugels kwam het vervolgens tot een doorstart, maar dertig mensen verloren hun baan. Destijds was er veel belangstelling voor het merk. Het Bemmelse bedrijf heeft een afzetgebied voor bedden, matrassen en boxsprings in Nederland, maar ook in Duitsland en Oostenrijk.

Bron: De Gelderlander

Bekijk ook de andere war stories.

 

 

Privacy Statement
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.