De integratiebenadering is fout

De integratiebenadering is fout. Integratieprocessen zijn ingewikkeld. Deze worden nog complexer als beide organisaties niet (geheel) stabiel zijn of op basis van gelijkwaardigheid worden samengevoegd. Operationele, financiële of personele problemen worden niet opgelost door een integratie. Het samenvoegen van bedrijven met instabiele onderdelen of op basis van gelijkwaardigheid levert in de praktijk veel ellende en synergieverlies op.

Dit kan ook gebeuren in situaties waar niets verandert. Dit, omdat een earn-out regeling gedurende een bepaalde periode van toepassing is.  Als er kort na de closing geen minimumpakket aan integratie-activiteiten heeft plaatsgevonden, is het aanwezige momentum weg en kom je na de earn-out periode voor grote problematische integratievraagstukken te staan.

Oplossing: Beoordelen van de waardecreatie- en synergiemogelijkheden

Uitgangspunt is de strategische reden voor de aankoop. Bedrijven integreren op gelijkwaardigheid is een foute integratiebenadering en per definitie geen goed plan. Beter is het om te kijken naar de onderdelen waarin een bedrijf of afdeling excelleert. Waar zijn bepaalde competenties beter ontwikkeld, hoe gaat het operating model zich ontwikkelen en is er sprake van een zogenaamde “best practise”? Voer deze analyse bij de integratie DD uit met behulp van het Target Business Architecture Model, ontwikkel het verder bij de 120 dagen activiteiten en bereik het in het integratieplan. Daarmee voorkom je dat je  een belangrijke integratiefout maakt. Zorg daarvoor dat er aandacht wordt besteed aan de onderstaande elementen:

De integratiebenadering is fout

Print Friendly, PDF & Email