Blog

Alewijnse: 10-2018

Mislukte separatie

Leestijd: < 1 minuut

De Casus

‘Tientallen’ ontslagen bij Alewijnse Nijmegen

Bij elektrotechnisch bedrijf Alewijnse in Nijmegen vallen ‘tientallen ontslagen’. Dat zegt  CNV-vakbondsman Arthur Bot. Het bedrijf met wereldwijd ongeveer 950 werknemers, wil alleen kwijt dat ‘er gewerkt wordt om de organisatie van het bedrijf sterker te maken met het oog op de toekomst.’

Aanpassing strategie: Mislukte separatie-Alewijnse

Het Nijmeegse familiebedrijf aan de Energieweg, een begrip in stad en land, verliest bovendien na 130 jaar zijn zelfstandigheid. Investeringsmaatschappijen Strong Root Capital en Commonwealth Investments willen het bedrijf uit Nijmegen overnemen, zo blijkt uit een melding van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), toezichthouder op concurrentieverhoudingen.

Het bedrijf is sinds 2002 in handen van Dick Alewijnse, telg van de vierde generatie.

Geen verrassing

Werknemers van het bedrijf kijken niet op van de veranderingen en aangekondigde reorganisatie, zegt Bot. ,,Het is geen donderslag bij heldere hemel.” Het bedrijf, met vestigingen in Rotterdam en Sliedrecht, maar ook in Turkije, Roemenië en China, heeft minder voorspoedige jaren achter de rug. De automatisering en technologie binnen de internationale scheepvaartindustrie is de afgelopen jaren het belangrijkste bord geworden waarop het bedrijf schaakt. Twee jaar geleden verkocht Alewijnse een bedrijfsonderdeel in Nederland met 220 werknemers. In datzelfde jaar stootte het bedrijf een dochterbedrijf in Nijmegen af waarmee 38 banen verloren gingen.

Bot: ,,Er zijn de afgelopen jaren strategische keuzes gemaakt waar mensen hun vraagtekens bij hadden.”

Bron: De Gelderlander 21-10-2018

Bekijk ook de andere war stories.

 

 

Bespreken hoe we uw groeistrategie laten werken?

Wat uw branche ook is, het is essentieel om te begrijpen hoe u van het nu naar het volgende kunt gaan om de zakelijke uitdagingen van vandaag om te zetten in het succes van morgen.