Alewijnse: 10-2018

Aanpassing strategie: Mislukte separatie-Alewijnse

1. Onze Analyse: Alewijnse

Alewijnse was de afgelopen jaren al afgeslankt door de verkoop van twee onderdelen, waaronder de divisie gebouwenbeheer, met 220 medewerkers. De overhead was echter nog niet aangepast aan de verkleinde organisatie. Dat gaat nu alsnog gebeuren. Daardoor vervallen er honderd banen. Er is voor de afvloeiing van personeel een sociaal plan opgesteld waar de ondernemingsraad inmiddels mee akkoord is.

2. De Casus

‘Tientallen’ ontslagen bij Alewijnse Nijmegen

Bij elektrotechnisch bedrijf Alewijnse in Nijmegen vallen ‘tientallen ontslagen’. Dat zegt  CNV-vakbondsman Arthur Bot. Het bedrijf met wereldwijd ongeveer 950 werknemers, wil alleen kwijt dat ‘er gewerkt wordt om de organisatie van het bedrijf sterker te maken met het oog op de toekomst.’

Alewijnse
Het Nijmeegse familiebedrijf aan de Energieweg, een begrip in stad en land, verliest bovendien na 130 jaar zijn zelfstandigheid. Investeringsmaatschappijen Strong Root Capital en Commonwealth Investments willen het bedrijf uit Nijmegen overnemen, zo blijkt uit een melding van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), toezichthouder op concurrentieverhoudingen.

Het bedrijf is sinds 2002 in handen van Dick Alewijnse, telg van de vierde generatie.

Geen verrassing

Werknemers van het bedrijf kijken niet op van de veranderingen en aangekondigde reorganisatie, zegt Bot. ,,Het is geen donderslag bij heldere hemel.” Het bedrijf, met vestigingen in Rotterdam en Sliedrecht, maar ook in Turkije, Roemenië en China, heeft minder voorspoedige jaren achter de rug. De automatisering en technologie binnen de internationale scheepvaartindustrie is de afgelopen jaren het belangrijkste bord geworden waarop het bedrijf schaakt. Twee jaar geleden verkocht Alewijnse een bedrijfsonderdeel in Nederland met 220 werknemers. In datzelfde jaar stootte het bedrijf een dochterbedrijf in Nijmegen af waarmee 38 banen verloren gingen.

Bot: ,,Er zijn de afgelopen jaren strategische keuzes gemaakt waar mensen hun vraagtekens bij hadden.”

Bron: De Gelderlander 21-10-2018

Bekijk ook de andere war stories.

 

 

Privacy Statement
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.