Blog

Partner uitgelicht : Jachin Wildemans

Ervaren Professional.

Leestijd: 5 minuten

Onze nieuwe partner Jachin Wildemans stelt zich voor aan de hand van een aantal vragen.

Jachin Wildemans

  1. Kun je jezelf kort voorstellen en ons wat meer vertellen over je achtergrond en professionele ervaring?

Mijn naam is Jachin Wildemans, ik ben 46 jaar en woon met mijn vrouw, mijn dochter en zoon in Oegstgeest. Mijn oudste zoon studeert en woont sinds dit jaar in Rotterdam. In mijn werkende leven ben ik gestart als financial en heb ik verschillende control, management- en directiefuncties gehad bij ABN-AMRO, Heineken, Nederlandse Loterij en ADO Den Haag. De focus van mijn werkzaamheden is gedurende de tijd verschoven van finance naar strategieontwikkeling en implementatie. In die hoedanigheid heb ik verschillende transformaties en programma’s geleid. Afgelopen jaren heb ik verschillende projecten uitgevoerd bij o.a. Schiphol, Eye Wish en de Hogeschool van Zeeland.

  1. Wat is een belangrijke les die je hebt geleerd in je loopbaan die je tot op de dag van vandaag helpt?

Eigenlijk een open deur, maar om dingen te bereiken met elkaar moeten natuurlijk de processen goed zijn ingericht, de structuur duidelijk zijn, maar minstens net zo belangrijk is om de mensen mee te nemen en mee te krijgen. Dit was ook in de fusie van Staatsloterij en Lotto een groot aandachtspunt, omdat er sprake was van twee totaal verschillende bedrijfsculturen. Er is in het traject voor, tijdens en na de fusie en in het integratieproces veel specifieke aandacht besteed aan dit onderwerp. Het resultaat is dat het nieuwe fusiebedrijf Nederlandse Loterij inmiddels al wat jaren succesvol is in de kansspelmarkt.

  1. Wat is de belangrijkste factor die jou heeft doen besluiten om deze nieuwe uitdaging aan te gaan bij IntegrationPeople?

Voor mij is dan ook juist die menskant die IntegrationPeople benadrukt in haar aanpak erg belangrijk. Het spreekt mij aan om met mensen te werken die juist deze dimensie relevant vinden.

  1. Wat voeg jij toe aan het team van IntegrationPeople?

Als je kijkt naar onze groep van zes partners hebben we heel veel verschillende kwaliteiten en competenties in huis. Mijn kwaliteiten liggen op het managen van complexe programma’s, het overzicht hierin houden en wanneer het nodig is in de details te treden. Daarin heb ik altijd oog voor wat er nodig is om de verschillende stakeholders in deze trajecten mee te nemen. Ik ben snel in staat om tot de kern van uitdagingen te komen en benoem zaken snel. Daarin is mijn motto, ook als je zaken niet benoemd, worden ze niet opgelost en zorgen ze uiteindelijk vaak voor vertraging.

  1. IntegrationPeople heeft een focus op integratie- en carve-out processen. Hoe past jouw eerdere ervaring en expertise hierin?

Ik denk dat ik een aantal zaken al in mijn eerdere antwoorden heb toegelicht, maar los van mijn verschillende werkervaringen heb ik twee grote trajecten mogen begeleiden. De fusie tussen Staatsloterij en Lotto heb ik vanaf de allereerste bespiegelingen op een bierviltje tot en met de integratie van alle afdelingen, processen, systemen, merken etc. begeleid. Bij Eye Wish ben ik verantwoordelijk geweest voor de overgang naar de nieuwe organisatie en infrastructuur van de van alle 180 Nederlandse en Belgische winkels. Hier moest eerst alle dienstverlening worden afgebouwd bij de verkopende moeder, GrandVision, en vervolgens alles worden aangesloten op de nieuwe moeder MPG. Concreet ging dit over aansluiten op nieuw ontwikkelde software, hardware, assortiment en daarbij behorende door ICT ondersteunde bedrijfsprocessen.

Tot slot ben ik als financial gewend om altijd te kijken naar doel, proces, efficiënte & effectiviteit, haalbaarheid en opbrengsten van activiteiten. Dit zijn ingrediënten die ook altijd spelen bij integratie – en carve-out processen.

  1. Naast de proces en structuur kant besteedt IntegrationPeople bij integraties veel aandacht aan het meenemen van de mensen in het veranderproces en de verschillende bedrijfsculturen. Welke ervaring heb jij hiermee?

In mijn beleving kun je het een niet los zien van het ander. Bij mijn eerdergenoemde voorbeeld van Staatsloterij en Lotto was de fusie niet succesvol geweest als er geen specifieke aandacht aan de verschillende culturen was besteed. Verdere specifieke ervaring heb ik bij Nederlandse Loterij als transformatiemanager opgedaan toen ik de overgang naar multidisciplinair werken heb begeleid.

Bij Eye Wish kreeg ik als programmamanager bij de overgang van alle winkels te maken met de cultuur van de nieuwe Oostenrijkse moeder, de cultuur in Nederlandse winkels, de cultuur in Belgische winkels en de cultuur van het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor. En al deze verschillende mensen en culturen moesten samen ‘over’ op nieuwe software en hardware. Door specifieke aandacht te besteden aan de verschillen zijn we in staat geweest om alle winkels tijdig van nieuwe software en hardware te voorzien.

  1. Welk advies zou je altijd mee willen geven aan bedrijven die bezig zijn met een overname of carve out?

Tja, dan zou ik toch eigenlijk twee zaken willen meegeven die nog niet aan de orde zijn gekomen. De eerste is, begin op tijd. Hoe eerder je begint met nadenken waarom je een deal wil doen, hoe de organisatie eruit moet komen te zien na de deal en hoe je dat proces van A naar B voor je ziet, hoe beter. Hoe later je hier mee begint, hoe later de verwachte voordelen gerealiseerd zullen gaan worden. Als je tijdig begint, is het ook effectiever, je voorkomt onduidelijkheid bij beide organisaties en voorkomt daarmee stilstand bij de organisaties omdat ze het even niet weten.

Het tweede advies is om zaken niet te onderschatten. Integraties en carve- outs kosten tijd en aandacht en komen de hiermee verbonden activiteiten komen altijd bovenop ieders werk. En niet altijd iedereen ziet hier op te wachten. Investeer die tijd! Dit betaalt zich later in het proces gegarandeerd terug.

  1. Welke activiteiten doe je graag in je vrije tijd?

Sporten en gezelligheid. Ik heb jarenlang geprobeerd mijn voetbalcarrière nieuw leven in te blazen, maar ben er nu toch achter gekomen dat mijn lichaam dat niet meer kan. Nu tennis ik graag en loop ik af en toe hard. Met hardlopen heb ik mijn hoogtepunt al een paar jaar geleden bereikt met het lopen van de marathon in Berlijn. Verder onderneem ik graag activiteiten met vrienden en familie. Dat kan zijn lekker borrelen en eten, maar ook bezoek ik graag concerten en sportevenementen. Zo ben ik recent naar concerten geweest van Coldplay en Acda & De Munnik en heb ik in Split het Nederlandse tennisteam aangemoedigd in de Davis Cup.

  1. Zijn er naast je hobby’s en werk nog andere dingen waar je je mee bezighoudt of druk over maakt?

Nou druk over maakt…… Ik vind zelf dat ik het geluk heb dat ik in Nederland ben geboren, dat ik in een prettige jeugd heb gehad en een goede opleiding heb genoten. Dat is in de wereld niet vanzelfsprekend als je kijkt wat er nu ook weer gaande is in bijvoorbeeld Oekraïne en Israël. Ik ben geen wereldverbeteraar en probeer wel iets bij te dragen om andere mensen te helpen. Dat doe ik nu door als schuldhulpmaatje mensen te helpen die door wat voor reden dan ook in de financiële problemen zijn gekomen. De stichting schuldhulpmaatje streeft ernaar deze mensen weer zelfredzaam te maken. Vaak kan ik deze mensen helpen door te starten met overzicht te creëren om vervolgens samen een manier te bepalen hoe er weer uit te komen. Het is fijn dat ik op deze manier deze mensen wat rust en perspectief kan geven.

Bespreken hoe we uw groeistrategie laten werken?

Wat uw branche ook is, het is essentieel om te begrijpen hoe u van het nu naar het volgende kunt gaan om de zakelijke uitdagingen van vandaag om te zetten in het succes van morgen.