Pluripharm: 01-2019

CASE DRIVERS VOOR MISLUKKING  

 ONZE OBSERVA-TIES

GEEN FOCUS OP: ONDERSCHATTING
 

VISIE

WAARDE

CREATIE

WAARDE

BEHOUD

 

CULTUUR

 

TIJD

COM-PLEXITEIT
PLURIFARM  
Medicijngroothandel Pluripharm uit Alkmaar ziet zich gedwongen om 180 van de circa 480 arbeidsplaatsen te schrappen, doordat een groot deel van de klanten is weggelopen. IT-problemen bij Pluripharm leidden tot fouten in het voorraadbeheer. De organisatie moet snel inkrimpen om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. Ook neemt het bedrijf afscheid van algemeen directeur Jan Dirk Jansen.

Pluripharm kwam vorig jaar ernstig in de problemen tijdens de invoering van een nieuw IT-systeem. De IT-crisis leidde er samen met sectorbrede tekorten toe dat zo’n tachtig van de tweehonderd apotheken Pluripharm per januari hebben verlaten. Inmiddels werken de systemen weer. Twee van de drie grootaandeelhouders, Tjeerd van den Berg en Martijn Rootring hebben de leiding overgenomen voor onbepaalde tijd.

Bankschuld is tussen eind 2016 en eind 2017 verdubbeld tot € 34 mln. Eind vorig jaar overplaatst naar de afdeling bijzonder beheer. Pluripharm lijkt zich al met al te hebben verslikt in de overname van farmaceutische groothandelaar Distrimed in 2016, waarmee het bedrijf in één klap verdubbelde in omvang.

Het Baarnse Distrimed moest van de mededingingstoezichthouder ACM afgestoten worden door eigenaar Mediq.

    X      X     X     X Een echt horrorscenario: koop je een bedrijf met de beste bedoelingen en veel potentie, ga je er zelf aan onderdoor… helaas gebeurt dit al te vaak…wij zien hierin dat de visie onvoldoende scherp was, is er nagedacht over risico van IT conversie en integratie in 1 klap? Had dat niet beter na elkaar gekund?

Ook waardebehoud speelt een belangrijke rol: als je klanten weglopen is je acquisitie al snel niet veel meer waard (laat staan als ook je eigen klanten vertrekken….).

Onderschatting van de benodigde tijd en complexiteit van de invoering van een nieuw IT systeem terwijl je ook verder integreert en ook de winkel open wilt houden speelt hier ook.

 

Privacy Statement
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.