Bedrijfsintegratie uitdagingen

Het inspelen op de waargenomen cultuurverschillen

Alle organisatie
hebben een
eigen cultuur
Voorkom issues.
Overbrug culturen.

Speel in op de waargenomen cultuurverschillen. Namelijk de bedrijfscultuur is de drijvende kracht achter hoe het er dagelijks binnen een bedrijf aan toe gaat. Een bedrijfscultuur kan beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder:

  • de land of regiocultuur;
  • de bedrijfsstructuur en bedrijfsvoering;
  • de sector waarin het bedrijf zich bevindt;
  • de normen en waarden van het personeel;
  • de leiderschapsstijl

Cultuurverschillen zijn er altijd

In vrijwel alle gevallen zijn er waargenomen cultuurverschillen tussen de koper en de aangekochte organisatie. Bij de meeste integraties wordt helaas geen of te weinig aandacht besteed aan deze verschillen. Reden hiervoor is dat het management deze cultuurverschillen als ongrijpbaar en moeilijk ervaart. Of omdat het management aanneemt dat er geen of geringe verschillen zijn.

Hoewel dit een logische veronderstelling lijkt, is deze veronderstelling vaak incorrect. Ook als beide bedrijven in dezelfde branche werken, in omvang weinig verschillen, er een bijna identiek productieproces is of de directie al een lange tijd met een groep medewerkers samenwerkt,  in al deze gevallen zijn er cultuurverschillen. Bij gebrek aan passende aandacht hiervoor ontstaan er ‘stammen’ die elkaar nog jaren als ‘anders’ zien.

Cultuurverschillen hebben grote impact

Cultuurverschillen, zo leert de jarenlange praktijk, beïnvloeden een bedrijfsintegratie sterk als ze onvoldoende gestuurd worden. De cultuurverschillen zijn spelbepalend voor het integratiesucces en behoren tot één van de grootste uitdagingen in het integratieproces.

Wij merken dat het daadwerkelijk aandacht schenken aan het cultuurverschil of aan de cultuurverschillen een belangrijk verschil maakt. Integraties verlopen soepeler, sneller en er wordt eerder waarde toegevoegd. Ook bij stroef lopende integraties merken we dat onze cultuurbenadering en cultuursessies een belangrijk onderdeel vormen van het vlottrekken van de integratie.

Elk jaar weer merken we dat het overbruggen van cultuurverschillen, tijdens het uitvoeren van onze integratie-aanpak in combinatie met onze guiding principles workshops krachtige tools zijn bij het realiseren van de waarde uit integraties.

Klaar om uw integratie uitdaging te realiseren?

Wat uw branche ook is, het is essentieel om te begrijpen hoe u de zakelijke uitdagingen van vandaag omzet in het succes van morgen.