Blog

Carve-outs en bedrijfsintegraties: verschillen en overeenkomsten

Bedrijfswaarde.
Waardegroei.

Leestijd: 4 minuten

Focus en operationele flexibiliteit door een carve-out of een versterkte marktpositie, groei en synergie door bedrijfsintegratie? Het zijn belangrijke strategische keuzes die de richting en toekomst van uw bedrijf bepalen. Dit artikel zet de verschillen tussen carve-outs en bedrijfsintegraties als strategie op een rij en behandelt de overeenkomstige basisprincipes die nodig zijn voor succesvolle transitie, ongeacht het pad waarvoor u kiest.  

Afsplitsing of samenvoegen – een strategische keuze  

Carve-outs en bedrijfsintegraties zijn veelvoorkomende bedrijfsstrategieën die een grote rol spelen in hoe bedrijven groeien, evolueren en zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Hoewel beide strategieën gericht zijn op het herstructureren van bedrijven om strategische doelen te bereiken en in de voorbereiding en uitvoering vergelijkbare paden volgen, verschillen ze toch behoorlijk van elkaar.

Carve-outs creëren door afsplitsing een nieuwe, onafhankelijke onderneming met specifieke marktfocus en operationele flexibiliteit, terwijl bedrijfsintegraties twee of meer entiteiten samenvoegen om synergieën te realiseren en de marktpositie te versterken. Dit artikel biedt inzicht in beide strategieën wat betreft de verschillen en de overeenkomsten, inclusief praktijkvoorbeelden uit de markt.  

10 verschillen tussen carve-outs en bedrijfsintegraties  

 1. Doelstelling 
  • Integratie: Gericht op het realiseren van synergieën en schaalvergroting. 
  • Carve-out: Focus op strategie en de daaraan gekoppelde groeimodellen. 
 1. Complexiteit van het proces
  • Integratie: Complex vanwege de noodzaak om systemen en culturen te integreren. 
  • Carve-out: Complex door de verwevenheid, maar met duidelijkere grenzen door het scheiden van onderdelen. 
 1. Strategische richting 
  • Integratie: Zoekt complementariteit tussen entiteiten. 
  • Carve-out: Streeft naar onafhankelijkheid van de afgesplitste delen. 
 1. Financiële impact 
  • Integratie: Potentieel voor kostenbesparingen door schaalvoordelen. 
  • Carve-out: Mogelijkheid voor directe cashopbrengsten en verbeterde waardering door afsplisting van niet strategische onderdelen. 
 1. Operationele risico’s 
  • Integratie: Risico op culturele clashes en dissonantie. 
  • Carve-out: Risico’s door verlies van synergieën en het behouden van te veel overhead kosten. 
 1. Focus op kernactiviteiten 
  • Integratie: Kan leiden tot een verbreding of focus van de bedrijfsmissie. 
  • Carve-out: Concentreert zich op het versterken van kernactiviteiten. 
 1. Culturele integratie 
  • Integratie: Vereist significante inspanningen voor cultuursamenvoeging. 
  • Carve-out: Meer nadruk op het vestigen van een nieuwe cultuur binnen de afgesplitste onderneming. 
 1. Juridische en regelgevende kwesties 
  • Integratie: Mogelijke antitrustonderzoeken en uitgebreide juridische begeleiding. 
  • Carve-out: Noodzaak van herstructurering van contracten en naleving van regelgeving. 
 1. Stakeholderreacties 
  • Integratie: Mogelijke weerstand door onzekerheid en impact op banen. 
  • Carve-out: Vaak gezien als een stap naar focus en groei. 
 1. Tijdsbestek en timing 
  • Integratie: Kan tot een jaar duren om volledig te integreren. 
  • Carve-out: Kan sneller uitgevoerd worden bij reeds enigszins onafhankelijke eenheden. 

Voorbeelden van carve-outs en bedrijfsintegraties uit de praktijk 

In de praktijk zien we veel voorbeelden van bedrijven die integraties en carve-outs hebben toegepast om hun strategische doelen te bereiken.   

Bedrijfsintegraties

 • Disney’s overname van 21st Century Fox laat een bedrijfsintegratie zien die een entertainmentgigant in staat stelde de mediabibliotheek aanzienlijk uit te breiden en de positie in de streamingmarkt te versterken. Het toont bovendien de duidelijke uitdagingen van het samenvoegen van grote bedrijfsculturen en het realiseren van synergieën, wat vaak jaren kan duren.  
 • Amazon en Whole Foods: In 2017 kocht Amazon Whole Foods voor ongeveer $13,7 miljard. Deze overname stelde Amazon in staat om zijn aanwezigheid in de fysieke retailmarkt aanzienlijk uit te breiden en tegelijkertijd Whole Foods te integreren in zijn e-commerce platform. Dit heeft geleid tot synergieën zoals het aanbieden van Prime kortingen voor Whole Foods klanten en het toevoegen van Whole Foods producten aan Amazon’s snelle bezorgservices.  
 • Microsoft en LinkedIn: Microsoft nam LinkedIn over in 2016 voor $26,2 miljard. Deze integratie was strategisch gericht op het combineren van Microsoft’s professionele cloud en LinkedIn’s netwerk, waardoor nieuwe mogelijkheden voor zakelijke engagement en reclame werden gecreëerd. Microsoft heeft LinkedIn’s data geïntegreerd met zijn productiviteitssoftware, wat de diensten voor zowel bedrijven als consumenten verbeterde.  

  Carve-outs  

 • IBM’s afsplitsing van zijn IT-infrastructuurservicesdivisie naar het nieuwe bedrijf Kyndryl, voltooid in 2021, toont de focus op kernactiviteiten en de noodzaak voor een afgesplitste eenheid om onafhankelijk innovatie te drijven en nieuwe markten te betreden. Deze carve-out laat zien hoe strategisch afsplitsen kan leiden tot verbeterde operationele efficiëntie en een duidelijkere strategische richting voor beide bedrijven.  
 • Kraft Foods en Mondelez, in 2012 splitste Kraft Foods zich op in twee bedrijven: Kraft Foods Group, dat zich concentreerde op Noord-Amerikaanse levensmiddelen, en Mondelez International dat zich richtte op internationale snack- en voedselmerken. Mondelez heeft zich succesvol gepositioneerd in de snelgroeiende snackvoedselcategorie met populaire merken zoals Oreo, Cadbury en Toblerone. Deze strategische verplaatsing maakte een meer gefocuste groeistrategie mogelijk voor beide entiteiten.  
 • Of recenter in het nieuws, Unilever en de ijssdivisie: in 2023 kondigde Unilever de afsplitsing van hun ijsdivisie (o.a. Magnum, Ben & Jerry’s, en Cornetto) aan. Deze afsplitsing, als onderdeel van een bredere strategische herstructurering binnen Unilever, stroomlijnt het portfolio en richt de aandacht op de overgebleven segmenten. De ijsdivisie kan na de afsplitsing met meer focus en operationele flexibiliteit onafhankelijk opereren en concentreren op groei in de concurrerende ijsmarkt. 
 

Succes in beide strategieën door overeenkomstige aspecten bepaald 

Hoewel carve-outs en bedrijfsintegraties in feite tegenpolen zijn door de manier waarop strategie voor een bedrijf in uitvoering wordt gebracht. De een richt zich tenslotte op focus door afsplitsing en de ander op synergie door overname – wordt het succes van beide bepaald door gemeenschappelijke aspecten. Ongeacht de richting, afsplitsen of samenvoegen, dragen de volgende principes bij aan de effectiviteit: 

 • Strategische planning: Het succes wordt vaak bepaald door hoe goed de voorbereiding en uitvoering van deze projecten wordt gedaan. 
 • Betrokkenheid van leiderschap: Sterk leiderschap zorgt voor richting, motivatie en duidelijke communicatie naar alle betrokkenen. 
 • Grondige due diligence: Een diepgaande evaluatie is essentieel om financiële, juridische en operationele risico’s te identificeren. 
 • Effectieve communicatie: Essentieel voor het creëren van draagvlak en het minimaliseren van weerstand tegen verandering. 
 • Aanpassingsvermogen: Flexibiliteit en snelheid bij het reageren op veranderende omstandigheden en onvoorziene problemen zijn cruciaal. 

Succes in zowel carve-outs als bedrijfsintegraties hangt dus af van enkele gedeelde fundamentele principes, ongeacht de richting van de transactie. 

 

Strategisch onderzoek voor een succesvolle volgende stap 

Het begrijpen van de verschillen en overeenkomsten tussen carve-outs en bedrijfsintegraties is belangrijk als u een volgende stap voor uw organisatie overweegt. Of u nu streeft naar uitbreiding door overname en integratie of focus op kernactiviteiten door afsplitsing, een grondige voorbereiding, planning en uitvoering zijn cruciaal. Overweeg een gedetailleerd implementatieplan en zorg voor betrokkenheid en heldere, transparante communicatie bij alle niveaus van uw organisatie.

Bespreken hoe we uw groeistrategie laten werken?

Wat uw branche ook is, het is essentieel om te begrijpen hoe u van het nu naar het volgende kunt gaan om de zakelijke uitdagingen van vandaag om te zetten in het succes van morgen.