Blog

Buy & build: 6 top driver voor acquisities in 2024

Top driver acquisities.
2024.

Leestijd: 3 minuten

Acquisities via M&A worden door M&A-professionals gezien in de vorm van buy & build-activiteiten door private equity fondsen. Deze zijn een mega-driver van de M&A-markt. “De impact van private equity is met de jaren steeds groter geworden, en je kunt wel zeggen dat PE de M&A-markt voor een belangrijk deel drijft”, aldus Peter Toutenhoofd van BNP Paribas. “Ze doen niet noodzakelijk de grootste deals, dat doen de corporates, maar qua aantallen deals is het enorm toegenomen.”

Dat blijkt uit het M&A Trendonderzoek 2024 van M&A en Ansarada.

Acquisities. Dit digitale tijdschrift kwam tot stand middels een online survey over acquisities onder 247 M&A-professionals.  Klik op het onderstaande icoon om het tijdschrift gratis en zonder inlog te lezen:

Sector-consolidatie: de behoefte om uit te groeien tot topspeler in de markt

Op de tweede plek komt consolidatie – het kopen van branchegenoten om zo het marktaandeel of productportfolio te doen groeien. Age Lindenbergh, Alvarez & Marsal: “Consolidatie is hier dé driver. Branchegenoten weten waar de interessante targets zijn, een trend die al lang bezig is. Ook ontstaan er mogelijkheden voor interessante public-to-private transacties, juist daar waar de correctie op de aandelenmarkten door angst te zeer is doorgeschoten.”

Volgens Mark Stoelinga, Associate Director bij Clearwater International, zijn er nog een aantal interessante consolidatiemarkten in Nederland. “Neem bijvoorbeeld insurance brokers, daar hebben wij veel transacties/ acquiisities in gedaan, maar er is alleen nog maar meer appetite ontstaan. Kopers staan om de laatste onafhankelijke platformen te springen en de eerste grotere buy & builds maken nu ook een exit naar de markt. Je ziet veel buitenlandse platforms die naar Nederland komen om een Europa-breed platform te vormen. Een andere sector waar we dit veel zien gebeuren is de IT Managed services.”

De top 6 drivers voor acquisities de komende 12 maanden

  1. Buy & build overnames door private equity-partijen
  2. Consolidatie: kopen van branchegenoten om marktaandeel uit te breiden
  3. Acquireren van nieuwe producten/innovaties
  4. Aanboren van nieuwe, aanverwante markten
  5. Acquireren van talent
  6. Acquireren van technologische vermogens

“Over het geheel genomen zullen bedrijven zowel defensieve als offensieve strategieën inzetten bij overnames”, zegt Bas Mees, Partner bij Rutgers & Posch.

Defensieve overnames, zoals consolidatie, zijn gericht op het versterken van hun marktpositie door concurrenten over te nemen die kwetsbaar zijn. Tegelijkertijd zijn er offensieve strategieën, zoals buy & build en investeringen in technologische capaciteiten, om groei en waardecreatie te stimuleren. Deze trends worden niet alleen gezien bij private equity-investeerders, maar ook bij grote bedrijven die beschikken over cash en financiering en daarmee koopjesjagers worden in de huidige markt.”

Overnames om innovatief vermogen te vergroten of talent te acquireren
Daphne Bens, hoofd van de Corporate groep bij DLA Piper Amsterdam, ziet investeren in ICT als prioriteit, want het is simpelweg nodig om je aan te passen aan en mee te komen in veranderende tijden.

“Daarom kies ik voor acquireren van nieuwe producten/innovaties. Deze overnames zijn nodig, anders verlies je van je concurrenten. Acquireren van talent is een hele belangrijke, vooral voor tech-deals; die overnames gaan vaak hoofdzakelijk om het acquireren van talent en/of de technologie.”

Dat ziet ook Ida Kuijken, partner bij software-investeerder Fortino Capital. “Het ‘acquireren van nieuwe producten/innovaties zal belangrijk blijven, want het is een drijver voor groei aan de toplinekant. Softwarebedrijven staan regelmatig voor de keuze: zelf bouwen of kopen? En dan kan het acquireren van nieuwe kanalen de meest interessante route zijn. ‘Acquireren van talent’ is ook een driver in de techsector. Er is altijd talent nodig om verder te groeien. We hebben nog nooit geïnvesteerd in een bedrijf waar geen behoefte was om de teams uit te bouwen. Ook bij ons is het soms een vraagstuk: hoe ga je dat benodigde talent verwerven, en kun je een ‘acquisitie’ overwegen? Zo’n overname is deel van een palet aan mogelijkheden.”

Een driver voor acquisities die volgens sommige dealmakers nog ontbreekt, is de energietransitie. “De energy transition is op Europees niveau een heel belangrijke focuspunt; die zou ik aan het rijtje toevoegen”, zegt Peter Toutenhoofd van BNP Paribas. Ook Sergio Herrera van Rabobank ziet dit als een grote driver van de overnamemarkt. “Veel partijen in de energiesector zijn op zoek zijn naar een platform waarop ze meerdere producten en diensten kunnen aanbieden. Zo wil een installateur van zonnepanelen ook slimme meters of warmtepompen kunnen leveren.”

Bron: MenA magazine november 2023

Bespreken hoe we uw groeistrategie laten werken?

Wat uw branche ook is, het is essentieel om te begrijpen hoe u van het nu naar het volgende kunt gaan om de zakelijke uitdagingen van vandaag om te zetten in het succes van morgen.