Ieder kind is anders, ik heb er zelf drie en mag uit ervaring spreken. Iedere integratie is ook anders. Ik heb er meerdere begeleid en niet één is echt hetzelfde.
Maatwerk en basisafspraken
Wel geef je ieder kind dezelfde normen en waarden mee vanuit huis en zo zijn er ook een aantal basiselementen die je bij de aanpak van een integratie altijd toepast:
- duidelijke afspraken;
- goed luisteren;
- bepalen wat is hier nodig;
- De mens centraal stellen.
Want integraties zijn mensenwerk, net als natuurlijk het vaderschap.
De flexibiliteit die je als vader nodig hebt heb je ook nodig bij het begeleiden van integraties. De kaders moeten helder zijn maar daarbinnen is de bewegingsruimte om er met alle betrokkenen op een goede manier doorheen te komen.
Daar waar, als je kinderen klein zijn, je overal op het aan het letten bent en ze altijd in de gaten houdt start je bij een integratie met bijna dezelfde mentaliteit – snel overzicht krijgen, sturing van het proces op alle vlakken en zorgen dat er op alle onderdelen regie zit. Veel aandacht voor aanwezige cultuurverschillen en deze duiden en hier in het begin mee aan het werk gaan.
Andere rolinvulling
Daar waar je kinderen ouder worden verandert je rol. Geen 24-7 meer maar meer sturend en ze gaan steeds mee zelf doen. Elke stap dichter bij zelfstandigheid. Als de integratie verder vorm krijgt ontstaat bij succesvolle integraties een vergelijkbare dynamiek. Medewerkers van beide bedrijven komen meer in hun rol, minder gedoe, meer eigenaarschap voor de nieuwe situatie en de wil om er echt iets van te maken zorgt voor een we willen dit voor ons mentaliteit.
Je kinderen een goede basis meegeven helpt ze voor de rest van hun leven en zo is het ook met integraties: Op tijd beginnen, goed voorbereiden en realiseren dat het mensenwerk is.
Een trotse vader!