Louman Welzorg: 06-2017

Integratie mislukt: Louman Welzorg in de problemen 06-2017

1. Onze Analyse: Louman Welzorg

CASE DRIVERS VOOR MISLUKKING ONZE OBSERVATIES
GEEN FOCUS OP:

ONDER-SCHATTING

VISIE WAARDE

CREATIE

WAARDE

BEHOUD

CULTUUR TIJD COM-PLEXITEIT
Louwman-Welzorg: Nachtmerrie  
De overname van zorgleverancier Welzorg is voor de Haagse autodealer en -importeur Louwman op een nachtmerrie uitgedraaid. Vorig jaar leed Louwman €36 mln verlies op de leverancier van rolstoelen, scootmobielen, trapliften, aangepaste fietsen en aangepaste auto’s.

Sinds de overname in 2010 heeft Louwman €70 mln verlies geleden op de aangekochte organisatie.

    X         X      X           X Schoenmaker blijf bij je leest!

Of een geval van gebrek aan visie en daadkracht? De neiging is groot om een branchevreemde acquisitie even met rust te laten, maar doe dat vooral niet – normale business performance is vereist, en wacht niet te lang met ingrijpen (tijd).

De complexiteit zit hem in het ingrijpen in een business die je niet goed kent – je vertrouwt het management (in eerste instantie… wacht niet te lang!)

2. De Casus

Welzorg, de leverancier van rolstoelen en scootmobiels, heeft vorig jaar een recordverlies geleden.

Welzorg, de leverancier van rolstoelen en scootmobiels, heeft vorig jaar een recordverlies geleden. Ook de problemen met tekortschietende dienstverlening blijken nog niet opgelost. Uit de kortgeleden gepubliceerde jaarrekening blijkt dat het bedrijf de omzet vorig jaar met 8 procent zag dalen, tot bijna 107 miljoen euro. Onder aan de streep stond een recordverlies van 19 miljoen euro, bijna 50 procent méér dan het jaar ervoor. Welzorg wordt financieel in leven gehouden door auto-importeur Louwman Groep, dat sinds 2010 eigenaar is van het bedrijf. Woordvoerder Michael van Nieuwkasteele bevestigt dat Louwman vorig jaar 18 miljoen euro in Welzorg heeft gepompt om te voorkomen dat het bedrijf omvalt.

Falende dienstverlening

WelzorgWelzorg kwam begin dit jaar in opspraak wegens falende dienstverlening aan kwetsbare klanten. Honderden mensen die afhankelijk zijn van medische hulpmiddelen, bleken al weken of maanden te wachten op nieuwe hulpmiddelen of reparaties. Welzorg kampt met slechte bereikbaarheid en leveringsproblemen.

Met 750 medewerkers, contracten met 200 gemeenten en 100.000 gebruikers van de dienstverlening, is Welzorg een van de grootste leveranciers van rolstoelen en scootmobiels van Nederland. Concurrenten zijn Medipoint, Jens Beenhakker en Meyra.

Belofte op beterschap

In een uitzending van RTL Nieuws en op de eigen website trok Welzorg in februari het boetekleed aan. Het bedrijf erkende dat er bij een reorganisatie, die noodzakelijk was door bezuinigingen van gemeenten op zogenoemde WMO-zorg, veel mis was gegaan. Het bedrijf beloofde beterschap; in april zou het de honderden achterstallige klachten verholpen hebben.

Problemen Welzorg niet opgelost

Uit een uitzending van Radar Radio met getuigenissen van klanten bleek kortgeleden echter dat de problemen nog lang niet zijn opgelost. Wethouder Fleur Imming van de gemeente Amersfoort kondigde aan het contract met Welzorg niet te verlengen, omdat de gemeente te weinig vooruitgang ziet. Ook omringende gemeenten hebben Welzorg de wacht aangezegd.

Afgelopen maanden overwoog een reeks gemeenten het contract met Welzorg op te zeggen. De gemeente Utrecht en een groep van acht West-Brabantse gemeenten hebben het contract al verbroken. Woordvoerder Van Nieuwkasteele erkent dat de problemen nog niet zijn opgelost, maar stelt dat het bedrijf wel vorderingen maakt. “Onze bereikbaarheid en de levertijden zijn verbeterd. Maar we zijn er nog niet helemaal.”

Eerdere verliezen

De megaverliezen uit 2016 komen bovenop de rode cijfers die Welzorg eerder al schreef. In de drie jaar tussen 2013 en 2015 boekte Welzorg een verlies van gemiddeld zo’n 10 miljoen euro per jaar. Sinds 2010 is het bedrijf een derde van haar omzet verloren, ofwel ruim 50 miljoen euro. Volgens woordvoerder Van Nieuwkasteele is de miljoenenstorting van eigenaar Louwman Groep een bewijs dat de eigenaar het bedrijf blijft steunen. “Als onze reorganisatie achter de rug is, geloven wij in een gezonde markt. We zitten er voor de lange termijn in.”

Bron: RTL Z / Mathijs Smit – 8 juni 2017

Bekijk ook de andere war stories.

Privacy Statement
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.